Snøskred i studieprogram og -emner i Norge

Studentutvalget i Norskred består av studenter som skriver oppgaver med snøskred som tema. Utvalget for studieår i 2018/2019 har laget en rapport for å kartlegge studieprogram og -emner ved universiteter og høgskoler i Norge.

Studentutvalget ved Fonnbu i januar 2019 (f.v. Emil Solbakken (HVL/NTNU), Ørjan Søderblom (HVL/UiO), Håvard. T. Larsen (UiB/UiO), Brage J. Heill (HiVolda/UiT) og Thomas A. Stormoen (NTNU)).

Bidrag fra instituttene

Studentutvalget har tatt utgangspunkt i informasjon som det har fått direkte fra studiestedene og via informasjonssider på studiestedenes nettsider. De kursene som er tatt med i oversikten, er enten direkte eller indirekte relevante for studenter med interesse for snøskred. Det kan for eksempel være at et kurs inneholder enkelte forelesninger med snøskred som tematikk.

Mange emner, begrenset spesialisering

Flere av studiestedene i Norge har studieprogrammer som innlemmer elementer med snøskred, men få programmer har rene emner om snø og snøskred. Oversikten inneholder både geofag og friluftsliv og andre tverrfaglige vinklinger der økonomi, psykologi og risiko inngår.

Rapporten gir en oppsummering av oversikten som studentene har klart å skaffe til veie. Det finnes antakelig noen flere emner enn de som er med i rapporten. Dessuten kan flere studiesteder tilby utveksling både i Norge og utlandet og på den måten legge til rette på andre måter enn gjennom standard studieløp på eget institutt.

Som et alternativ til å fullføre en hel grad med snøskred som tema, er det naturligvis også gode muligheter for å innlemme snøskred som et mindre tema i et studium med et annet hovedfokus.

Et interessant neste steg ville være å gjøre en kartlegging av hvilke kompetansebehov som finnes i bransjen i dag for deretter å gi konkrete innspill til lærestedene om hvilke fag de bør styrke eller videreutvikle.

Bransjebehov og videre fagutvikling

Studentutvalget anbefaler at rapporten brukes av nåværende og fremtidige studenter som verktøy for å finne fram til de mulighetene som allerede finnes innen snø- og snøskredfaget i utdanningssektoren. I tillegg anbefales det at studiestedene bruker rapporten som grunnlag for eventuell videreutvikling av sitt studieprogram.

Styret i Norskred takker Thomas A. Stormoen, Ørjan Søderblom, Emil Solbakken, Håvard T. Larsen og Brage J. Heill for godt arbeid og nyttig oversikt.

Studentutvalget ved Fonnbu, januar 2019

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s